Alles over splitboard bindingen '16-'17

Erwin

Eerste hulp bij splitboarden - deel 2

Na mijn eerste artikel over splitboarden (eerste hulp bij splitboarden) is het tijd voor een nieuw artikel. Er zijn namelijk leuke en nuttige bindingsinnovaties op de markt gebracht die ik nog niet eerder besproken heb.

Plum

Bij Plum hebben ze geen nieuw model gelanceerd, maar hun bestaande Feyan binding op een aantal punten verbeterd. Zo is de touring mode interface stabieler geworden, doordat de as van de touring bracket nu door een vast punt op de baseplate van de binding gaat. Ze hebben hier een soort ‘channel’ voor gemaakt. Het beweegbare gedeelte wordt nu alleen gebruikt om de binding in touringmode te locken. Daarnaast is het sluitmechanisme wat gebruiksvriendelijker gemaakt en zijn de touring risers breder.

De Plum Feyan binding van seizoen 2015-2016

De Plum Feyan binding van seizoen 2016-2017

SP

Ze bestaan al wat langer, maar ze worden niet vaak genoemd als we het over splitboard bindingen hebben, namelijk de bindingen van SP. Waar ik jaren geleden al eens fantaseerde om van mijn Voilé koppelplaten bindingen te maken, heeft SP er daadwerkelijk werk van gemaakt. Het lijkt wel of ze gewone SP bindingen direct op een koppelplaat van Voilé gelast hebben, natuurlijk zonder de rubberen demping die er normaal onder zit. Nu is er een merk als Spark, die de integratie van het koppelmechanisme van Voilé in zijn bindingen wat eleganter heeft uitgevoerd, maar de binding van SP wérkt. Ten opzichte van de Voilé koppelplaat met daarop een normale binding geschroefd, sta je toch iets lager en het geheel is lichter. En daar waar Voilé helaas het licht niet heeft gezien bij de montage van de Harscheisen, heeft SP dat wel: je schuift ze gewoon via de achterkant van de binding – en die staat dus los in skimodus – in de rail en ze klikken vanzelf vast. Geen gedoe met uittrekken van je ski’s en het verwijderen van je bindingen om je harscheisen te kunnen monteren.

Multientry Split

Multientry Split

Fastec Split

Fastec Split

SP heeft twee verschillende modellen splitboard bindingen. Als eerste is er de Fastec Split, waarbij je via de neerklapbare highback kunt instappen. En als tweede de Multientry Split, die naast dezelfde neerklapbare highback, ook een normale instapmogelijkheid heeft met het klassieke strapsysteem. Bij beide systemen is de heelcup verwerkt in de highback

Een tekortkoming van het systeem is dat de forward lean van de highback niet echt eruit te halen is. Anders gezegd, de highback blijft ook tijdens het lopen in je kuit drukken. En dat terwijl juist dit systeem er zich perfect voor leent! Je kunt natuurlijk de highback helemaal naar achteren klappen en hopen dat je niet uit de binding schuift, maar dat werkt misschien nog net in vlak terrein.

De highback-heelcup is naar voren en naar achteren te verplaatsen om daarmee de binding aan de grootte van je snowboardboot aan te passen.

Advies verkoop prijzen:

  • Fastec Split €319
  • Multientry Split €329

Karakoram

Karakoram heeft een compleet nieuwe binding ontwikkeld, de Karakoram Prime Connect. Deze binding valt in een iets goedkoper segment, het frame is namelijk uit kunststof gemaakt. De binding oogt zeer stevig, maar is wel wat zwaarder (één enkele binding weegt 860 gram) dan de andere bindingen van Karakoram uit de Prime lijn. De Prime Connect binding is bedoeld voor je solid board én voor je splitboard. Het is een mooi concept om één binding voor al je boards te gebruiken, want je kunt toch maar één board tegelijk rijden. Wel heb je een apart onderdeel nodig om de binding ook voor je splitboard geschikt te maken, dus je moet even opletten of dit erbij zit. Dit is niet in alle landen standaard het geval.

Karakoram Prime Connect

Daarnaast hebben ze een nieuwe strap ontwikkeld, de ‘Flex Lock’, waardoor je je ski beter op zijn kant kunt zetten tijdens het skinnen. Deze strap zorgt er namelijk voor dat je snowboardboot beter bij je highback gehouden wordt en hierdoor wordt de zijwaartse verbinding tussen boot en ski een stuk directer.

Karakoram Flex Lock

Karakoram Flex Lock

Als laatste hebben ze nieuwe clips ontwikkeld om de twee splitboardhelften nóg beter bij elkaar te houden, de Karakoram Ultraclips. Ik heb ze nog niet getest, maar ze zien er zeer solide uit. De vorm lijkt geïnspireerd door de chinese hooks van Voilé, maar de Ultraclips trekken het board echt helemaal naar elkaar toe en zijn in te stellen. De sluiting gaat niet verder open dan 90°, dus hij kan ook nooit buiten de edge van je snowboard vallen.

Karakoram Ultraclip

Advies verkoop prijzen:

  • Karakoram Prima Connect Split Set €579 (incl. complete interface voor een splitboard, met een enkele riser in plaats van een dubbele)
  • Karakoram Prime Connect Quiver €449 (hier zitten alleen twee sets interface voor normale solid boards erbij)
  • Flex Lock €69.99
  • Ultraclips €59.95

Spark

Spark heeft voor komend seizoen geen heel grote vernieuwingen, wat waarschijnlijk betekent dat ze door de jaren heen gewoon een zeer solide productlijn hebben opgebouwd. De vernieuwde climbing wire is makkelijker te bedienen en de bindingen zijn in nog meer kleuren verkrijgbaar. Spark climbing wire

Advies verkoop prijs:

  • Climbing wires €40.00

Voilé

Voor seizoen 2016-2017 heeft Voilé een nieuw model: de Speed Rail. Het eerdere model van Voilé, de Light Rail, was eigenlijk het antwoord van Voilé zelf op de integratie van de door Voilé bedachte koppelplaat (slider track) met de daarop te monteren binding, zoals Spark dat als eerste had gedaan. Daar waar Spark enkele jaren geleden al een systeem op de markt bracht zonder de welbekende pin om de binding en de ski te borgen, heeft Voilé wat langer nodig gehad. De Speed Rail is het antwoord van Voilé op het Tesla systeem van Spark. In ride mode schuif je de bindingen over de pucks en fixeer je ze door de achterkant van de baseplate naar beneden te klappen. In tour mode haak je de bindingen achter een pin, terwijl je de binding ver naar voren kantelt, waarna je ze laat zakken en ze vast blijven zitten. Het frame van de binding is instelbaar, waarbij de heelcup met highback naar binnen of naar buiten verplaatst kan worden.

Voilé Speed Rail

Voilé Speed Rail

Voilé Speed Rail

Niet nieuw, maar wel het vermelden waard, is het channel systeem van Voilé. In plaats van boards met het gestandaardiseerde insertpatroon voor splitboards, maakt Voilé nu ook splitboards met een channelsysteem. Ja, net als Burton dus! Een voordeel van een channel is dat het instellen van de positie van de bindingen daarmee wel heel erg gemakkelijk gaat. Met de traditionele pucks van Voilé sta je soms met je handen in het haar. Maar goed, als alles gemonteerd zit, hoe vaak verander je je stance dan eigenlijk nog? En met de pucks van Spark en het Karakoram systeem is het monteren van je bindingen en het goed instellen van je stance ook echt geen hogere wiskunde meer.

Advies verkoop prijs:

  • Voilé Speed Rail €319

De eerste dumps zijn al gevallen, nu maar hopen dat het een seizoen met goeie sneeuw en mooie tochten mag gaan worden!

Reacties

ieism
Toerist
Erwin
Elite
ieism
Toerist
janvannieuwenhuijzen
Gevorderd
Erwin
Elite
AlexanderHurk
Beginner
costijn
Expert
Erwin
Elite
Haas
Expert
Niels
Gevorderd
janvannieuwenhuijzen
Gevorderd
Erwin
Elite
Haas
Expert
Erwin
Elite
Haas
Expert
kristalklear
Gevorderd
ieism
Toerist
Willem2k
Gevorderd
kristalklear
Gevorderd
kristalklear
Gevorderd
ieism
Toerist
Erwin
Elite
janvannieuwenhuijzen
Gevorderd
kristalklear
Gevorderd
Erwin
Elite
janvannieuwenhuijzen
Gevorderd
Erwin
Elite
janvannieuwenhuijzen
Gevorderd
EmileHendrix
Gevorderd
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.