Nederlandse splitboarder komt om het leven door lawine in Obergurgl

meteomorris

Gistermiddag bereikte ons het vreselijke bericht dat een groep van Nederlandse splitboarders in een lawine is gekomen. De groep van splitboarders die geleid werd door de bij velen onder ons bekende snowboardgidsen Irian van Helfteren en Bas Elhorst was op zaterdag 26 november onderweg in het Ferwalltal niet ver van het wintersportdorp Obergurgl.

Twee slachtoffers

Bij de beklimming hoorde de groep een zogenaamd Whoem geluid. Kort daarna volgde er uit het niets een lawine die vier van de groepsleden, waaronder een van de gidsen, over de rotsen naar beneden heeft gesleurd. Direct daarop is door de andere gids de reddingsoperatie gestart. Omdat in het Ferwalltal de mobiele verbinding slecht is zijn twee groepsleden verder het dal ingestuurd om zo snel als mogelijk mobiele verbinding te krijgen met de reddingsdiensten. Tegelijkertijd zijn de overige groepsleden direct gestart met het zoeken en lokaliseren van mogelijke slachtoffers in de lawine. Voor een van de groepsleden kwam de hulp te laat. Hij (de man van 22 jaar) is ter plekke overleden. Twee andere slachtoffers zijn direct daarop met behulp van de door de reddingsdiensten ingezette traumahelikopter naar het ziekenhuis in Innsbruck vervoerd. Een van de slachtoffers, een van de snowboardgidsen, ligt met botbreuken in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer (een 40 jarige Brit) is later aan zijn verwondingen overleden.

Onze gedachten en ons diepe medeleven gaat uit naar familie, vrienden en de groep splitboarders die onderweg was in het Ferwalltal. May the force be with them!

(c) Zoom Tirol

Onderzoek

Op dit moment doen experts onderzoek naar het ongeluk. De lawine experts van de lawinedienst Tirol publiceren hun bevindingen daarover in hun blog. Gisteren publiceerden zij al de eerste voorzichtige feiten hierover. De komende uren en dagen zal er nog meer volgen. Ook de experts van de Alpinpolizei doen samen met de Bergrettung hun onderzoek en ook zij zullen hun bevindingen openbaar maken. We zullen jullie op de hoogte houden.

Feiten...

Naast deze experts zal de media ook haar 'feiten' en analyses publiceren. Omdat zover wij weten de betrokken groep heeft afgesproken er voorlopig even niks over naar buiten te brengen wil ik jullie oproepen je te beperken tot de feiten en kennis die de experts van de lawinedienst en de Alpinpolizei publiek met ons delen. Neem deze feiten tot je en verwerk ze in rust en respect en geef betrokkenen de ruimte die ze nodig hebben.

Zij hebben die ruimte nu nodig. In een kort gesprek heeft Irian me gevraagd of we als wePowder community alsjeblieft kunnen wachten met het geven van meningen en het lanceren van oordelen en waar mogelijk ook anderen ertoe kunnen bewegen dit te doen. Als de tijd er rijp voor is en zijn collega Bas en betrokkenen er ook aan toe zijn zal Irian zijn analyse van het ongeluk met ons delen en kunnen we met elkaar het gesprek aangaan.

Laten we allemaal sterk staan en de betrokkenen de rust en respect geven die ze verdienen.

Reacties

markindealpen
Beginner
Snowzone
Gevorderd
Aryen
Gevorderd
ffKnallen
Gevorderd
FreeArno
Gevorderd
jgorter
Gevorderd
tellie-G
Expert
elisa.tmc
Toerist
Tim3
Beginner
josvboxtel
Gevorderd
pulverdude
Gevorderd
Mr-90
Gevorderd
FrankvDelden
Beginner
martijnr
Beginner
Markie
Gevorderd
brother_lou
Expert
OsiruS
Gevorderd
koeienlap
Gevorderd
AlexSki
Toerist
ieism
Toerist
Rickvd
Beginner
Nicky
Gevorderd
Jeffrey2
Gevorderd
robinbekker
Erwin
Elite
Ee1co
Gevorderd
Niels
Gevorderd
ThijsL
Beginner
Poedertijn
Beginner
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.