PA#2: Bonneval Sur Arc

Vinnie

Franse parel aan het einde van het Mauriennedal

Save the secrets

Retour d’est is niet voor niets een Franse term! Dus terwijl ieders ogen gericht waren op de Piemonte (en dan met name Sestrière) besloten wij om tijdens PA2 een andere keuze te maken en weer een gebiedje uit dé gids af te strepen! Bonneval Sur Arc ligt helemaal aan het einde van het Mauriennedal op de grens met Italië. Je passeert onderweg een flinke lijst met Franse skistations waar het in de vakantie vast weer prima aansluiten is bij de liften, maar waar het goed zoeken is naar een gesloten sneeuwdek onder de 2000 meter. In Bonneval hebben ze het echter goed voor elkaar en hier ligt wellicht de beste base van heel Frankrijk op dit moment. Door de inneralpine ligging blijft het er goed koud waardoor de sneeuw hier langer goed blijft en het koelende effect van de gletsjer naast het gebied schijnt hier volgens de locals nog extra aan mee te helpen. Met een instap op 1850 meter en de mogelijkheid om tot 3000 meter te stijgen zou je denken dat het ze hier voor de wind gaat, maar toch is Bonneval Sur Arc een van die kleine pareltjes van de Alpen waar het elk jaar weer schrapen is door de commune om de begroting van het skigebied rond te krijgen.

Rust

Op het moment dat je Val Cenis achter je laat en de weg richting de in de winter gesloten Col d'Iséran vervolgt dunt het verkeer uit en verdwijnt de rush van het massa tourisme. Aangekomen in Bonneval vind je geen grote Franse complexen, hoogbouw of onterecht tot werelderfgoed gebombardeerde bunkers (Flaine...), maar overnacht je in een van de oude stenen huizen van het oude dorp. Een zelfde gevoel van rust ontstaat bij de lift. Hier geen getouwtrek bij de gondels, maar gewoon een vierpersoons stoeltje. We waren hier doordeweeks en er waren slechts een handjevol andere freeriders. Pas op dag twee hoorden we dat het in Frankrijk al vakantie was, maar daar was weinig van te merken!

Mogelijkheden

Maar goed, je gaat niet naar Bonneval om er als freerider een hele week door te brengen, je te vergrijpen aan de Génépy, de kaas en de tartiflette. Nee je gaat naar Bonneval voor het terrein! Vier liften brengen je tot op 3000m (naja bijna, ook hier zijn ze de marketing niet helemaal verleerd) en dan liggen er legio opties voor je open. Maar Bonneval is geen plek om het freeriden eens rustig te ontdekken. Het terrein is hier serieus en uitdagend en pushed je tot het uiterste. Ken je de weg niet dan is het game over en kom je onherroepelijk in de problemen. Zeker op de westflanken kom je al snel uit boven terrein waar je zonder de juiste kennis in de problemen komt.

Sprays & Bluebird

De hele Mauriennevallei aan je voeten

Floris werkt aan zijn stijl

Gids

Voorafgaand aan de retour d'est was het wekenlang droog in de Alpen en daardoor was er op veel hellingen rijpvorming waar te nemen. Daarnaast waait het in de regio harder aan de Franse kant van de Alpenhoofdkam. Kortom best wat flags om rekening mee te houden! We wilden op safe spelen en daarnaast alles uit het gebied halen en dus gingen we op pad met Laurent Boniface uit Bessans, het gebied net onder Bonneval. Op die manier konden we routes rijden waar we zelf alleen maar van konden dromen! Laurent heeft een echte freeride mentaliteit en houdt van opschieten, hij heeft een haat-liefde verhouding met snowboarders en kent het terrein als z'n broekzak. Bepaalde routes waren voor het eerst te rijden dit jaar en dan is het fijn als er iemand elke steen en triggerpoint kent als z'n broekzak.

Lines

Op dag één konden we flink wat van de routes afstrepen en daarbij genieten van soms super losse poeder en soms poeder die lichtelijk beroerd was door de wind. Na een intense ochtend met de North Face van de Col d'Andange sloten we de dag af met een mellow variant aan de westzijde waarbij je met een dalende zon recht de Maurienne vallei in skiede, de sneeuw was hier wat beroerd door de wind, maar het uitzicht sprookjesachtig! Dan de vellen onder en terug richting de traverse, het is per slot van rekening pas december, dus de tricky afdaling naar Bessans is nog verre van in goede conditie en sowieso zonder een gids een redelijke kansloze missie.

Hieronder een paar ingetekende lijnen die we hebben kunnen rijden, Sommige van deze lijnen kwamen echt alleen binnen handbereik door lokale kennis. We delen ze graag om je extra inzicht te geven naast de ingetekende routes op de lines, maar je kan deze condities niet één op één doorvertalen naar jouw mogelijke bezoek aan de regio. Bij twijfel huur je beter een gids (via de ESF in het dorp) of kies je voor andere opties.

Rustig opwarmen, foto een dag later genomen

Entree naar de Face Nord d'Andagne vanaf de toplift

De route zelf, exit via een klein couloir wat hier niet op de foto staat

Guy trapt 'm op z'n staart

Tour 'd Andagne

Op dag twee stond er maar één dagvullende run op het programma: een rondje tegen de klok in om de Col d'Andange. Vanaf de toplift een lange traverse om daarna de vellen onder te gooien en naar het zadel achter de col te lopen. Je waant je hier al snel alleen op de wereld met prachtige vergezichten allom. De afdaling (over NO) begon mellow om je daarna via een aaneenschakeling van couloirs weer terug naar het gebied te brengen. Hier laat Bonneval z’n ware gezicht zien! Wat een terrein: dit is Franse freeride pur sang.

Solitude

Wie o wie spot er La Meije op deze foto?

Mellow

Dit verwacht je niet zo vroeg in het seizoen

Terugblik vanuit het dal

Back home

Reacties

FreeArno
Gevorderd
xs2arjan.
Gevorderd
Willem2k
Gevorderd
Niels
Gevorderd
Havana
Beginner
Ee1co
Gevorderd
Bobvaniterson
Gevorderd
Vinnie
Gevorderd
dorfke
Beginner
Vinnie
Gevorderd
xs2arjan.
Gevorderd
ieism
Toerist
Arjen
Gevorderd
Thoomas
Gevorderd
Bobvaniterson
Gevorderd
JanWillem1965
Beginner
dimsum
Beginner
meteomorris
Toerist
laVache
Beginner
Haas
Expert
koen_djfistel
Gevorderd
Kallie210
Toerist
meteomorris
Toerist
Haas
Expert
barenddelange
JanWillem1965
Beginner
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Kaprun - Zell am See
  11 cm
 • 2
  Zillertal
  8 cm
 • 3
  Zugspitz Arena
  4 cm
 • 4
  Garmisch-Partenkirchen
  4 cm
 • 5
  Engelberg - Titlis
  3 cm
 • 6
  Ramsau
  3 cm
 • 7
  Chamonix
  2 cm
 • 8
  Pitztal
  2 cm
 • 9
  Ötztal
  2 cm
» meer bestemmingen