Hoeveel sneeuw ligt er nu echt in de Alpen?

meteomorris

Deze week gehoord: 'Ik maak me geen zorgen, ik ga naar Kitzbühel en daar ligt al 50 cm in het dal'. Toen ik mijn oren spitste hoorde ik nog meer van dit soort beweringen. De bronnen blijken in vele gevallen de lijstjes met 'sneeuwhoogtes' die op vele websites pronken. Maar kloppen dit soort lijstjes wel? We zijn op onderzoek uitgegaan en wat blijkt... 'het is maar hoe je ernaar kijkt'.

Bij het NOS journaal is men positief over de situatie in de Alpen. 'Daar ligt op dit moment al behoorlijk wat sneeuw'. Ze voegen er wel direct aan toe 'op de hoogste pistes, in de dalen is het op sommige plaatsen nog wel wat magertjes'. Maar onderstaand kaartje ziet er toch heel hoopgevend uit als je naar de noordalpen gaat.

Hetzelfde geldt voor de bekende sneeuwhoogte lijstjes. Als je daar naar kijkt dan lijkt het alsof er overal in de Noordalpen een mooi pakje sneeuw ligt. We hebben gekeken bij Bergfex, Snowplaza, skifrance, skiinfo, wintersporters en de ANWB. We hadden er nog veel meer lijstjes bij kunnen pakken, maar al snel kwamen we er achter dat die lijstjes een groot lawaaipapagaai gehalte hebben. Ofwel ze blijken allemaal dezelfde bron te hebben en dat zijn.... de skigebieden zelf.

Je hebt leugens, grotere leugens en.......

Een gevleugelde uitspraak van mijn leraar economie was de volgende: je hebt leugens, grotere leugens en jaarverslagen. Wel, daar kunnen we vooruitlopend op een van de conclusie van dit artikel er nog eentje aan toevoegen. Je hebt leugens, grotere leugens en sneeuwhoogtes. Laten we eens kijken.

In de Zugspitz Arena hebben ze 30 cm in het dal gemeten en maar liefst 75 centimeter op de top. Voor de zekerheid hebben we de actuele webcams er even bij gepakt en wat locals gebeld. Tussen lijstje en werkelijkheid zit een groot verschil zo blijkt.

Zugspitz Arena

Zugspitz Arena

Ook hebben we Kitzbühel bekeken waar 50 centimeter in het dal zou moeten liggen en 54 cm op de top. Wel, in het dal is geen spoor van sneeuw te bekennen en op de top ligt zeker geen 54 centimeter.

Sneeuwplaza

Bergfex

Webcam Kitzbühl

Kijken we in Frankrijk dan zien we daar een ietwat vergelijkbaar beeld hoewel de meeste skigebieden daar gewoon heel eerlijk melden dat er geen sneeuw in het dal ligt. Maar de 50 centimeter sneeuw op de hoogste toppen van Châtel hebben wij ook niet kunnen vinden. Maar er zijn ook uitzonderingen, want in Courchevel zou 12 cm in het dorp moeten liggen.

Châtel

Courchevel

In de Sella Ronda in Italië rapporteren ze 15 cm in het dal en 20 cm op de toppen.

Sella Ronda

De meest eerlijke rapporteurs vinden we in Zwitserland. Daar zeggen ze gewoon eerlijk dat er geen sneeuw ligt in de dalen en vaak maar bar weinig op de toppen.

Hasliberg

Engelberg

Vanwaar die grote verschillen?

Hoe kan het dat bijna alle dalen groen zijn en men alsnog een sneeuwdek van 12 tot 50 cm durft te melden? Dat komt omdat ze niet de dikte van het sneeuwdekte gemiddeld in het dal meten, maar de dikte van de kunstsneeuw op de geopende pistes meten. Tja... Het is een beetje alsof ze in Ibiza zon en een temperatuur van 28 graden doorgeven en je ter plekke direct wordt doorgeleid naar de zonnebankstudio waar de zon altijd schijnt en de thermostaat op 28 graden staat. Ik weet het, met metaforen ga je altijd mank, maar ik wil uitdrukking geven aan mijn gevoel. Want de vakantieganger die deze week naar Kitzbühel gaat zal zich toch enigszins bekocht voelen lijkt me? Of zijn we inmiddels zover van de natuur komen te staan dat we het rapporteren van 50 cm kunstsneeuw als fair en eerlijk zijn gaan beschouwen?

Zou het niet eerlijk en beter zijn om de sneeuwdikte buiten de pistes in cm te melden en daarnaast te rapporteren dat ondanks het gebrek aan sneeuw de sneeuwmakers van het gebied er in geslaagd zijn om maar liefst x kilometer piste te openen? Lijkt me een betere weergave van de werkelijkheid. Diegene die tevreden is met kunstsneeuw weet hoeveel kilometer piste er open is en diegene die voor een winters landschap komt weet wat hij aan natuursneeuw buiten de pistes kan bewonderen. Lijkt mij een eerlijker beeld. Toch?

Hoeveel sneeuw ligt er nu echt in de Alpen?

Gaan we echt kijken naar de hoeveelheid sneeuw die er echt in de dalen en op de toppen ligt dan blijkt de werkelijkheid een hele andere dan de lijstjes ons doen geloven. We hebben per regio in de Alpen even voor je opgezocht of de toppen echt wit zijn, danwel je een scala aan witte linten in een bruin landschap mag verwachten.

 • Salzburgerland, Steiermark, Ober- en Niederösterreich:: met de sneeuwval van gisteren zijn de condities hier duidelijk verbeterd. Het is wit tot in de dalen en buiten de pistes ligt gemiddeld zo'n 20-60 cm verse sneeuw. De sneeuw is hier vers en koud. Freeride is hier een beetje mogelijk, maar let op voor takken en rotsen net onder het sneeuwdek.

In Tirol meeste sneeuw in de zuidelijk gelegen gletsjergebieden

 • Tirol, Vorarlberg en het oosten van Zwitserland: pas boven de 2000 meter vind je hier (op voornamelijk noodhellingen) natuurlijke sneeuw. Onder de 2000 meter is het overal kunstsneeuw. De sneeuw is hier veelal hard. Freeride slechts zeer beperkt mogelijk.

 • Noordkant Zwitserland: pas boven de 2000 meter vind je hier (op voornamelijk noodhellingen) natuurlijke sneeuw. Onder de 2000 meter is het overal kunstsneeuw. De sneeuw is hier veelal hard. Freeride slechts zeer beperkt mogelijk.

Meeste sneeuw in het zuiden van Zwitserland

 • Wallis, Haute Savoie: pas boven de 2000 meter vind je hier (op voornamelijk noodhellingen) natuurlijke sneeuw. Onder de 2000 meter is het overal kunstsneeuw. De sneeuw is hier veelal hard. Freeride slechts zeer beperkt mogelijk.

 • Savoie en Isere: veelal pas boven de 2000 meter vind je hier een mooi pak sneeuw. De condities zijn marginaal in de meest westelijke gebieden, maar worden heel erg goed richting de grens met Italië. In de Haute Maurienne ligt een dik pak sneeuw boven de 2000 meter en is freeride heel goed mogelijk. Lees hier het verslag vanuit de Haute Maurienne.

Beste sneeuw in het oosten

 • Franse Zuidalpen: Goede condities boven de 2000 meter. Met name de gebieden op de grens met Italië hebben veel sneeuw boven de 2000 meter. Freeride is hier goed mogelijk, hoewel de laatste dump ook alweer ruim een week geleden is. Lees hier het verslag vanuit Montgenevre en Abriès.

Prima sneeuwdek in de Franse zuidalpen

 • Piemonte: Hier ligt de meeste sneeuw van de Alpen. Op veel plaatsen kan er tot in het dal gedaald worden en boven de 1800 meter ligt er een mooi pak sneeuw. Freeride is er goed mogelijk hoewel het steeds meer zoeken wordt nu de laatste dump alweer een week oud is.

 • Lombardia, Engadin en Tessin: De beste condities vind je in het westen van deze regio. Daar is boven de 2000 meter nog iets van sneeuw te vinden. Ga je verder naar het oosten dan wordt het steeds slechter.

 • Dolomieten, Karinthie en Oostelijker: Hier ligt zo goed als geen sneeuw. Zelfs boven de 2000 meter is het sneeuwdek nog heel erg dun. Freeride is hier niet mogelijk. Zonder kunstsneeuw zouden de gebieden beter mountainbike parcoursen kunnen aanbieden.

Conclusie

Staar je je blind op de lijstjes dan kan de werkelijkheid wel eens heel anders uitpakken dan verwacht. Een echt dik pak natuurlijke sneeuw vind je op dit moment enkel in de Franse Zuidalpen, de oostelijke gebieden van de Savoie, de Franse zuidalpen en sinds vandaag is het het wit in het Salzburgerland en Steiermark. De rest van de Alpen houdt de boel draaiende met kunstsneeuw en dat beetje natuurlijk wit dat er nog resteert van begin november.

Ik snap heel goed dat skigebieden er met kunstsneeuw alles aan doen om de business draaiende te houden en van wat ik begrijp zijn heel veel mensen tevreden met de kwaliteit van de (kunstsneeuw)pistes. Daar hoor je mij niet over klagen. Wat ik wel vervelend vind is dat de huidige lijstjes minimaal de suggestie wekken dat er sneeuw in de dalen ligt. Nu kun je zeggen 'het is maar hoe je ernaar kijkt', maar dat vind ik te gemakkelijk. Het zou mijn inziens beter zijn als gebieden voortaan eerlijk gaan vermelden hoeveel sneeuw er gemiddeld buiten de pistes te vinden is en daarnaast aangeven dat er x aantal piste kilometers geopend zijn. Dat maakt de communicatie transparanter en voorkomt teleurstellingen.

Reacties

Misplaced
Gevorderd
AlexanderHurk
Beginner
Bros
Gevorderd
Stalinas
Gevorderd
Bros
Gevorderd
ieism
Toerist
KRovers
Gevorderd
Miggel
Beginner
AlexanderHurk
Beginner
meteomorris
Toerist
JaapvR
Toerist
Stalinas
Gevorderd
Stalinas
Gevorderd
Stalinas
Gevorderd
sanno
Toerist
KrisV
Beginner
dejongarno
Gevorderd
Arjen
Gevorderd
dejongarno
Gevorderd
Arjen
Gevorderd
Havana
Beginner
meteomorris
Toerist
waingro
Gevorderd
meteomorris
Toerist
Havana
Beginner
waingro
Gevorderd
meteomorris
Toerist
Larski-nl
Toerist
meteomorris
Toerist
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Kaprun - Zell am See
  11 cm
 • 2
  Zillertal
  8 cm
 • 3
  Zugspitz Arena
  4 cm
 • 4
  Garmisch-Partenkirchen
  4 cm
 • 5
  Engelberg - Titlis
  3 cm
 • 6
  Ramsau
  3 cm
 • 7
  Chamonix
  2 cm
 • 8
  Pitztal
  2 cm
 • 9
  Ötztal
  2 cm
» meer bestemmingen