PA#6 komt er aan met sneeuw voor Frankrijk!

meteomorris

Yes, het begint er nu echt op te lijken. Vanuit Oostenrijk stromen de diepe reports binnen en er is goed nieuws voor de Franse Noordalpen: het gaat gebeuren! In dit bericht:

 • Komende dagen zonnig
 • Poederalert#5 is van toepassing
 • Vanaf dinsdag een serie aan stormen
 • Significante sneeuw voor de Franse Noordalpen
 • Ook weer raak in de rest van de Noordalpen
 • En dus….. komt Poederalert#6 er aan

Komende dagen zonnig

Sinds zaterdagavond viel er 10-40 cm verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Lokaal in het oosten van Oostenrijk nog meer. De sneeuw die er viel was koud en fluffy. Ofwel gortdroge poeder op die plaatsen waar de wind zich koest hield. Maar vanaf vandaag komt de zon er door. Dat levert tussen vandaag en woensdag drie fantastische dagen poeder op aan de noordkant van de Alpen.

Via Powderquest app

PA#5: poederadvies de komende dagen

Veel verse sneeuw, maar ook een winter die moeilijk op gang is gekomen. Omdat het nog vroeg in het seizoen is en het sneeuwdek nog relatief dun zou ik nu kiezen voor gebieden die:

 • ofwel al iets van een base hadden onder de 2000 meter (lees de Noordalpen Oost)
 • waar bomen staan die sneeuw makkelijk doorlaten zodat er ook tussen de bomen iets van een base is kunnen ontstaan (denk daarbij aan de Lariksboom)
 • danwel voor gebieden met veel alpenweides waar rotsen en (afgebroken) takken ontbreken en er de afgelopen week viel verse sneeuw viel.

TIP: check via de gebiedspagina's op wepowder of via lawinen.org je lokale lawinebericht

Dit type kennis vind je in de wePowder Academy. Ga je komende winter nog richting de sneeuw, trakteer jezelf of een vriend dan op de wePowder Academy. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de kennis die iedere freerider niet alleen veiliger onderweg laat zijn, maar waardoor je ook nog eens vaker en betere poeder scoort.

Start je voor zondag 15 januari met de Academy dan krijg je met de code SAFE2017 30% korting op de wePowder Academy en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Daarmee blijft het poederadvies voor maandag tot en met woensdag de regio’s hieronder. Ik heb snel even gekeken, maar er is nog voldoende onderdak vinden (klik hier om zelf onderdak te scoren)

Stormen in de maak

Vanaf dinsdag een serie aan stormen

De jetstream draait vanaf dinsdag naar het noordwesten en weet nu eindelijk ook de Franse Noordalpen te bereiken. Dat gebeurt allereerst in de loop van de dinsdag, maar later in de week nog veel vaker. Een serie van stormen ligt klaar op richting de Alpen te koersen.

Omdat de jetstream nu op stoom komt is de timing van de stormen nog lastig te voorspellen. De ene keer zal de storm er eerder zijn, de andere keer later. Maar ga er maar vanuit dat er na dinsdag nog tenminste 2 fronten volgen die nog meer sneeuw brengen naar de Franse noordalpen. Misschien zelfs voldoende om vanaf het weekend van 14 januari poeder te kunnen rijden in dit deel van de Alpen. Maar wees alvast gewaarschuwd. De laatste significante dump in dit deel van de Alpen dateert alweer van november. Op veel plaatsen ligt er geen base onder de 2000-2500 meter en daar waar er wel een base ligt zal dit als glijlaag voor lawines gaan fungeren.

Komende week ga ik je exact vertellen waar je vanaf het weekend van 14 januari poeder kunt rijden in de Franse Noordalpen.

Ook weer raak in de rest van de Noordalpen

Eerlijk gezegd ben je de komende week nog beter af aan de noordkant van de Alpen. Met name in Oostenrijk begint het sneeuwdek nu serieuze vormen aan te nemen en als ik nu moest kiezen dan zou ik PA#5 meepikken aan de noordkant en zelfs de sneeuw die vanaf woensdag ook weer aan de noordkant gaat vallen.

Poederalert#6 komt er dus aan

Kun je de komende drie dagen niet profiteren van poederalert#5, wees dan gerust. Nummer 6 is in de maak en eind deze week kan er wederom gepoederd worden.

Stay stoked. Morris

Dit weerbericht wordt gesponsord door Bergzeit

Reacties

barttoorn2
Beginner
Kris74
Beginner
Tim3
Beginner
RickSturkenboom
Beginner
Jac
Beginner
Kris74
Beginner
Nordstau
Gevorderd
PaulJ
Gevorderd
ThijsBriggeman
Beginner
Dennnnis
Beginner
sandervzanten1811
Nordstau
Gevorderd
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Zillertal
  15 cm
 • 2
  Kaprun - Zell am See
  12 cm
 • 3
  Zugspitz Arena
  8 cm
 • 4
  Garmisch-Partenkirchen
  8 cm
 • 5
  Stubaital
  7 cm
 • 6
  Pitztal
  6 cm
 • 7
  Mallnitz
  6 cm
 • 8
  Ötztal
  5 cm
 • 9
  Engelberg - Titlis
  5 cm
» meer bestemmingen