Twee doden door lawines in Alpen

Haas

Met de verse sneeuwval van de afgelopen dagen hebben we ook weer te maken met lawines. De sneeuw van de afgelopen week is in de noordkant van de Alpen vooral gevallen op oude sneeuwlaag die nog van november dateert (als er al sneeuw lag). Deze oude sneeuwlaag is veelal versuikerd en zo niet dan in ieder geval snoeihard door de invloed van de wind en de temperatuur.

Het is deze oude sneeuwlaag die in veel gevallen als glijlaag dient voor lawines. De afgelopen dagen zijn er tientallen lawines gerapporteerd vanuit de noordkant van de Alpen. In veel gevallen ging het gelukkig goed, maar bij twee ongelukken zijn twee mensen om het leven gekomen.

Lawine in Wallis

Op vrijdag 6 januari hebben twee toerskiërs nadat ze Tita Seri (2850 meter) in de buurt van Ovronnaz hadden bestegen rond 14 uur een lawine veroorzaakt. Tijdens de afdaling hebben ze op een noordhelling op een hoogte van circa 2500 meter een lawine veroorzaakt. De lawine van 400 meter lang en slechts tien meter breed trok het slachtoffer het diepte in en werd daarbij drie meter diep in de sneeuw begraven. Hoewel hulp snel ter plekke was kwam deze te laat.

Volgens data van de SLF (De Zwitserse Lawinedienst) waren de toerskiers onderweg op een helling die circa 35-40 graden steil is. Er gold afgelopen vrijdag lawinegevaar drie op een schaal van vijf in de betreffende regio.

Het slachtoffer is een Fransoos woonachtig in de Vaud. Meer info vind je hier.

Lawine in Andermatt

Zaterdag 7 januari was een groep van vijf skiers onderweg in het skigebied van Andermatt. Rond 15 uur hebben ze daarbij op een noordhelling op een hoogte van circa 2400 meter een lawine veroorzaakt welke drie van de vijf mee naar beneden trok en (deels) bedolven werden door de sneeuw. Daarop zijn de andere twee skiers direct gestart met de reddingsoperatie. Voor een van de skiers kwam de hulp te laat.

Volgens data van de SLF (De Zwitserse Lawinedienst) was de groep onderweg op een helling die circa 40-45 graden steil is. Er gold afgelopen zaterdag lawinegevaar drie op een schaal van vijf in de betreffende regio.

De jongens zijn allemaal afkomstig uit de regio. Lokale autoriteiten hebben een crisisteam ingericht om betrokkenen te ondersteunen. Meer info vind je hier.

Onze gedachten gaan uit naar familie en vrienden. We wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit tragische verlies.

De komende week wordt er nog een pak sneeuw verwacht. Deze keer met als zwaartepunt het noordwesten van de Alpen. Ook bij de nieuwe sneeuwval zal de oude sneeuwlaag nog steeds problemen op kunnen leveren.

TIP: check via de gebiedspagina's op wepowder of via lawinen.org je lokale lawinebericht

Ga je komende winter nog richting de sneeuw, ga dan goed voorbereid. Een ongeluk zit regelmatig in een klein hoekje. Start daarom nu me de wePowder Academy. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de kennis die iedere freerider niet alleen veiliger onderweg laat zijn, maar waardoor je ook nog eens vaker en betere poeder scoort. Start je voor zondag 15 januari met de Academy dan krijg je met de code SAFE2017 30% korting op de wePowder Academy en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Reacties

mikakindt
Beginner
martijnuiterwijk
Beginner
ieism
Toerist
Constant
Beginner
FreeArno
Gevorderd
kanski
Elite
bartvanleeuwen
Beginner
JaapvR
Toerist
kanski
Elite
evr66
Beginner
Dutchess
Gevorderd
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Zillertal
  4 cm
 • 2
  Zugspitz Arena
  4 cm
 • 3
  Garmisch-Partenkirchen
  4 cm
 • 4
  Arabba
  3 cm
 • 5
  Flims-Laax-Falera
  3 cm
 • 6
  St. Anton am Arlberg
  3 cm
 • 7
  Säntis
  3 cm
 • 8
  Silvretta Arena Ischgl Samnaun
  2 cm
 • 9
  Lenzerheide-Valbella
  2 cm
» meer bestemmingen