Twee Nederlandse snowboarders komen om bij lawine in Valfréjus

meteomorris

Vreselijk nieuws vandaag uit de Franse Savoie waar twee Nederlandse snowboarders om het leven zijn gekomen in een lawine. In het Franse skiresort Valfréjus zijn gistermiddag twee Nederlandse snowboarder dodelijk verongelukt in een enorme lawine. Een laatste snowboarder wordt nog vermist. Het vermoeden bestaat dat ook hij door de lawine is gegrepen. Reddingsdiensten zijn nu bezig de laatste vermiste persoon te vinden maar worden daarbij gehinderd door het grote lawinegevaar.

Dinsdagavond werd al het lichaam van de eerste Nederlander geborgen door de reddingsdiensten nadat een groep vrienden alarm had geslagen. Volgens het Franse Le Dauphine was een van de drie er rond 16 uur in geslaagd een SMS te sturen aan vrienden dat ze in nood waren. Een SMS die helaas niet eerder werd opgemerkt dan 17 uur en pas tegen 19 uur via de Nederlandse vertegenwoordiger van een touroperator aan de reddingsdiensten werd doorgegeven. Direct daarop is een helicopter van de PHGM uitgevlogen waarop al vrij snel de enorme lawine werd opgemerkt.

Couloir du Seuil

Het drama vond plaats in de zogenaamde Couloir du Seuil. Een in de freeridegemeenschap bekend couloir net ten noorden van het skigebied van Valfréjus. Het Couloir du Seuil staat bekend om zijn lawine activiteit en in de Guide Blanc de Maurienne wordt actief gewaarschwud voor het gevaar. Al eerder deze winter vond er een dodelijk ongeluk plaats. Om er te komen duik je onder een touw door dat naast de pistes gespannen staat en passeer je waarschuwingsborden. Meer info over het couloir vind je hier.

Groot lawinegevaar

Ten tijde van het drama gold er groot lawinegevaar (4 op een schaal van 5) in de Haute Maurienne en ook vandaag is er nog sprake van groot lawinegevaar. In het lokale lawinebericht wordt gemeld dat er de afgelopen dagen tenminste 80 cm verse sneeuw viel waarbij het stevig gewaaid heeft.

TIP: Lees ook het artikel 'Hoe lees je het lawinebericht'

Groot lawinegevaar

Lastige reddingsoperatie

Vanwege het grote lawinegevaar wordt de reddingsoperatie bemoeilijkt. Complicerende factor daarbij is het feit dat de 3 geen lawinepieper droegen. Het is daardoor zeer lastig om snel na te gaan of de twee vermisten zich nog in de sneeuwhopen bevinden. Reddingsdienst zullen daarom moeten gaan sonderen in de resten van de lawine. Het sonderen met een grote groep in het couloir is een risicovolle operatie. Er is nog steeds een kans op nalawines en vanwege de structuur en opbouw van het couloir zouden de redders zich daarmee in een zeer gevaarlijke omgeving begeven. Laten we hopen op een wonder zodat de twee vermisten nog levend worden gevonden.

Onze gedachten en ons diepe medeleven gaat uit naar familie, vrienden en betrokkenen. May the force be with them!

Zeer kritische lawine situatie

In grote delen van de Alpen is nog steeds sprake van een zeer kritische lawinesituatie. Vorige week vielen er al vele slachtoffers en ook gister viel er nog een slachtoffer in het Franse Risoul. De combinatie van veel sneeuw, wisselende temperaturen en wind uit vele richtingen maakt de situatie zeer lastig. Met de stijgende temperaturen die vandaag en morgen verwacht worden zal de situatie zich nog even verder verscherpen.

Als we meer weten dan zullen we dit hier met je delen. Bovenstaande lees je de feiten zoals ze bij ons bekend zijn via lokale bronnen en lokale media. Het is gemakkelijk om acties van een ander als onverantwoord te bestempelen, maar feit is dat we er niet bij waren. Neem bovenstaande feiten tot je en verwerk ze in rust en respect en geef betrokkenen de ruimte die ze nodig hebben.

UPDATE:

 • inmiddels zijn er 2 lichamen geborgen, naar een derde wordt nog steeds gezocht
 • alle drie de snowboarders zijn lid van de Nijmeegse studentenvereniging de Navigators
 • ze waren op wintersportreis met hun studentenvereniging
 • de snowboarders waren zonder veiligheidsuitrusting (lawinepieper, schep en sonde) onderweg

Reacties

jelmer
Gevorderd
Frisco
Gevorderd
ieism
Toerist
martijnuiterwijk
Beginner
waingro
Gevorderd
sanderanders
Gevorderd
Tim3
Beginner
Ee1co
Gevorderd
sanderanders
Gevorderd
Willem2k
Gevorderd
Mattje
Beginner
Nicky
Gevorderd
Rogier
Elite
barte
Gevorderd
meteomorris
Expert
Mattje
Beginner
meteomorris
Expert
AlexSki
Toerist
JobLomans
Expert
bartvanleeuwen
Beginner
meteomorris
Expert
Erwin
Elite
ieism
Toerist
koentjen
Toerist
bartvanleeuwen
Beginner
meteomorris
Expert
Teleaddict
Gevorderd
evr66
Beginner
alexsvw
Gevorderd
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Kaprun - Zell am See
  15 cm
 • 2
  Zillertal
  11 cm
 • 3
  Pitztal
  8 cm
 • 4
  Zugspitz Arena
  8 cm
 • 5
  Garmisch-Partenkirchen
  8 cm
 • 6
  Engelberg - Titlis
  7 cm
 • 7
  Heiligenblut
  7 cm
 • 8
  Chamonix
  6 cm
 • 9
  Ötztal
  6 cm
» meer bestemmingen