Al 53 doden door lawines in de Alpen deze winter

meteomorris

De laatste week is een hele nare week in de Alpen. We zagen doden door lawines in onder andere Courmayeur, Risoul en Valfréjus. Er kwam zelfs een lawine naar beneden over de piste in Tignes. Alleen al de afgelopen week vielen er maar liefst 11 dodelijke slachtoffers waaronder 3 Nederlanders en 1 Belg.

Enorme stormcyclus is de veroorzaker

De veroorzaker van deze grote lawine activiteit is een immense stormcyclys die al 10 dagen het weer in de Alpen bepaalt. De wind kwam daarbij uit alle windrichtingen en waaide af en toe zelfs met orkaankracht, het sneeuwde daarbij regelmatig intens en de temperatuur ging van laag naar hoog en vice versa. De combinatie van wind, veel verse sneeuw (soms wel tot 120 cm in slechts enkele dagen tijd) en schommelende temperaturen hebben voor een kritische lawine situatie gezorgd. De nieuwe lagen sneeuw hebben zich maar moeilijk kunnen bevestigen met het oude sneeuwdek en het gewicht van een enkele skiër of snowboarder kan dan al genoeg zijn om een immense lawine te veroorzaken zoals bijvoorveeld de beelden hierboven laten zien van de lawine in Valfréjus.

Tenminste 5 Nederlandse en 1 Belgisch slachtoffer

Sinds de start van de winter lieten al tenminste 5 Nederlanders en 1 Belg het leven in de Alpen. We zeggen daarbij tenminste omdat het niet altijd duidelijk is waar de slachtoffers vandaan komen. Desondanks hebben wij nog nooit zoveel slachtoffers uit de lage landen genoteerd in een enkele winter. Meer dan 10% van de slachtoffers tot nu toe woonde ergens bij ons om de hoek of kenden we zelfs persoonlijk. Laten we hopen dat dit een statistische uitschieter is en geen trend wordt.

53 doden tot nu toe deze winter

Tot nu eisten lawines al 53 slachtoffers deze winter. Dat begon al heel vroeg met lawines in het najaar waar voornamelijk Alpinisten het slachtoffer van werden. De laatste week zijn het vooral freeriders die net naast de piste hun eigen dodelijke lawine hebben veroorzaakt. Onderstaand een kaart met de locaties waar de lawines plaatsvonden.

Gemiddeld eisen lawines zo'n 100 slachtoffers

Tijdens een winterseizoen (welke van de eerste sneeuw tot en met de laatste sneeuw loopt) eisen lawines gemiddeld zo'n 100 slachtoffers. Natuurlijk zijn er winters met uitschieters naar boven en naar beneden, maar grosso modo gaat het om een aantal dat de laatste 20 jaar opvallend genoeg stabiel blijft. Wat op zich opvallend is. Meer dan ooit gaat men off-piste en meer dan ooit is het materiaal er geschikt voor. We gaan dus meer off-piste, maar het aantal dodelijke ongelukken als gevolg van lawines neemt af. Naar de verklaring hiervoor is het gissen. Hebben jullie een verklaring?

Geen kennis? Dan is off piste Russische Roulette.

Overgrote meerderheid op noordhellingen boven de 2000 meter

In totaal kwamen er tot nu toe 40 dodelijke lawines naar beneden. In de overgrote meerderheid hiervan kwamen deze lawines op een helling met een noord aspect naar beneden. Zover bekend kwam ook een overgrote meerderheid van de lawines op hellingen boven de 2000 meter naar beneden. Waarmee de voor experts bekende dodelijk sector door de feiten nog eens benadrukt wordt. Hellingen tussen NNW en NO boven de 2000 meter zijn gevaarlijk, maar vaak ook zo lekker omdat de zon er geen vat op heeft en de sneeuw er lange(re) tijd goed blijft.

De Data, hoewel soms onvolkomen laten nog wat andere opvallendheden zien:

  • 8 slachtoffers waren Alpinisten, 3 salchtoffers waren onderweg op sneeuwschoenen
  • tenminste 13 slachtoffers waren onder professionele begeleiding, 5 met een berggids en 8 met een skileraar of snowboardleraar.
  • tenminste 13 slachtoffers droegen geen lawinepieper
  • en 6 slachtoffers waren in hun eentje onderweg

Een laatste opvallendheid is het grote aantal freeriders in de cijfers. 24 slachtoffers, ofwel 46% van de slachtoffers is een freerider die niet al te ver weg van de pistes zijn heil zoekt in de poeder. Dat is best veel. Zeker als je je bedenkt dat de winter pas feitelijk in januari begon en we goed en wel 10 weken sneeuw hebben in de Alpen. Dat zijn gemiddeld 2,4 freerider en 1,9 tourskier die per week het leven laten in de Alpen.

Kennis is en blijft een belangrijke sleutel

Geen lawinepieper of alleen onderweg. Het zijn signalen vanuit de data dat het aan kennis schort. Met de juiste kennis (en je er aan houden) reduceer je de risico's buiten de pistes tot het niveau van een uurtje auto rijden. Doe je dat niet dan speel je Russische roulette.

Wij houden van poeder en delen dat graag met je, maar wij houden er nog meer van dat we na afloop mooie verhalen kunnen uitwisselen. Wij wensen je een lang en poederrijk leven toe. Daarom geven we je vanwege deze enorme stormcyclus 30% korting op de Safety Academy. Met de code RIDESAFE krijg je 30% korting, kun je direct starten en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Reacties

evr66
Beginner
evr66
Beginner
Flant
Beginner
meteomorris
Toerist
svenk
Gevorderd
meteomorris
Toerist
Flant
Beginner
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.