PA#16: where to go tijdens de Paasdagen?

meteomorris

Ready? Set? Go! We hebben eindelijk weer eens te maken met een klassieke paasstorm die de winter terugbrengt naar de noordkant van de Alpen. Een lagedrukgebied is bezig positie te kiezen. Dit zorgt vanaf zaterdagmiddag voor 'condition hivernales' in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk. Een situatie waarbij de sneeuwgrens in het Duits sprekende deel van de Alpen richting de 1000 meter gaat en we tenminste 5 dagen temperaturen onder nul krijgen boven de 1500 meter. Ofwel een PaasPoederAlert! In dit bericht:

 • Stroming noordwest geeft een PaasPoederAlert
 • Meerdere dumps uit het noorden
 • Waarheen te gaan

Stroming noordwest geeft een PaasPoederAlert

De jetstream draait komend weekend naar noordwest en voert dan direct koude polaire lucht aan. Ligt het nulgradenniveau overdag nu nog ergens tussen de 2500 en 3000 meter, op tweede paasdag ligt deze in Oostenrijk en Zwitserland rond de 1200 meter of lager. Een enorm verval van de temperatuur die het gevolg is van de binnenstromende koude lucht. Op onderstaand kaartje is goed te zien hoe de groene bel met koude lucht vanuit het noordwesten de Alpen binnenvalt.

Temperatuur onder nul op 1500 meter

In deze koude en instabiele luchtlaag wordt veel vocht richting de Alpen gestuwd om daar leeg te sneeuwen tegen het relief aan de noordkant van de Alpen. Daarmee ontstaat er een typische noordstau-noordfohn situatie. Ofwel veel sneeuw en rap dalende temperaturen aan de noordkant van de Alpen en zon en opklaringen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. De Föhnchart laat dit goed zien. Vanaf zaterdag (als de koude lucht in de loop van de middag binnan valt) krijgen we te maken met een noordstau aan de noordkant van de Alpen (en noordfohn aan de zuidkant).

Fohn chart Zwitserland

Dat opmerkelijke verschil is ook goed te zien op de wolkenkaarten. Want zondag zien we veel bewolking (en neerslag) aan de noordkant van de Alpen terwijl het dan juist opklaart aan de zuidkant van de Alpen.

Wolkenbedekking zondagochtend

Meerdere dumps uit het noorden

De zaterdag verloopt nog warm en mild met regen en sneeuw in de gehele Alpen. De sneeuwgrens ligt daarbij nog relatief hoog. Pas in de loop van de zaterdagmiddag/avond volgt er koudere lucht en in de nacht naar zondag zakt de sneeuwgrens pas echt goed. Aan de noordkant van de Alpen (vanaf het Jungfrau massief in het westen en alles verder oostwaarts begint het dan intensief te sneeuwen. Tegelijkertijd klaart het dan door de opstekende noordfohn juist op aan de zuidkant van de Alpen.

Op zondag is het dan zonnig in het westen en zuiden van de Alpen, terwijl er aan de noordkant van de Alpen instabiele lucht blijft binnenstromen. Dit zorgt dan voor zon en sneeuw in het noorden. In de loop van de dag wordt de bewolking dan dikker en van zondag op maandag sneeuwt het nog eens intensief aan de noordkant van de Alpen. En ook maandag volgt er opnieuw een front dat niet alleen de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk sneeuw brengt, maar ook het noorden van de Franse Alpen.

Na 2e paasdag blijft het koud en met een noord- tot noordoostelijke stroming blijft het sneeuwen aan de noordkant van de Alpen, waarbij de oostelijke component ook voor sneeuw kan zorgen in de Dolomieten. Een winters weekje kortom.

Waarheen te gaan?

De gebieden in Oostenrijk en Zwitserland met voldoende speelruimte boven de 2000 meter zijn de way to go. Let daarbij wel op dat je de gebieden in Zwitserland kiest ten oosten van het Jungfrau massief. Of beter...alles vanaf Engelberg en oostelijker is een safe bet. Pas vanaf maandag komen de gebieden in de Franse Noordalpen aan de beurt voor een portie sneeuw. De paasdagen zijn kortom voor de gebieden van Engelberg en Oostelijker. Het zicht wordt slecht, het wordt fris en poeder is daardoor het beste te genieten op de pistes. Pas bij de opklaringen tussen de fronten door is er ruimte voor de betere lijnen. Maar let op.. bij een dergelijke instabiele luchtlaag kunnen er zomaar hardnekkige wolken tegen je favoriete helling aankruipen. Beter blijf je dan op de piste of zoek je een helling die minder gevoelig is voor die hardnekkige bewolking.

Vanaf maandag ook kansen voor het noordwesten van de Alpen. Daarvoor kom ik op zondag nog met een update. Mocht je nog vragen hebben, let me know!

Stay stoked. Morris

Dit weerbericht wordt gesponsord door Bergzeit

Reacties

Ervine
Gevorderd
evr66
Beginner
Ervine
Gevorderd
powderdude
Gevorderd
evr66
Beginner
Yves
Gevorderd
JudithS
Aryen
Gevorderd
meteomorris
Toerist
larselzorro
Gevorderd
JobLomans
Expert
JobLomans
Expert
evr66
Beginner
Marklagendijk
Gevorderd
Marklagendijk
Gevorderd
evan
Gevorderd
powderdude
Gevorderd
martijnuiterwijk
Beginner
lisetteblankestijn
didi
Gevorderd
BMT
Gevorderd
Steef
Gevorderd
Ervine
Gevorderd
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Zillertal
  4 cm
 • 2
  Zugspitz Arena
  4 cm
 • 3
  Garmisch-Partenkirchen
  4 cm
 • 4
  Arabba
  3 cm
 • 5
  Flims-Laax-Falera
  3 cm
 • 6
  St. Anton am Arlberg
  3 cm
 • 7
  Säntis
  3 cm
 • 8
  Silvretta Arena Ischgl Samnaun
  2 cm
 • 9
  Lenzerheide-Valbella
  2 cm
» meer bestemmingen