PA#16: het is winter in de Noordalpen

meteomorris

De winter is weer terug! Sinds zondag is er al 20-40, lokaal zelfs 50 cm verse sneeuw gevallen aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwgrens ging daarbij fors onderuit en in sommige dalen werd het afgelopen nacht zelfs tot onder de 900 meter wit. De komende week blijft het winters aan de noordkant van de Alpen met regelmatig verse sneeuw. Het is niet voor niets dat er PaasPoederAlert geldt voor de Noordalpen. In dit bericht:

 • mooie beelden vanuit de Alpen
 • een winters weekje met veel sneeuw voor de Noordalpen
 • west- en zuidalpen koel, maar ook droog
 • tips voor de komende dagen

Mooie beelden vanuit de Noordalpen

Het is 2e paasdag en het is kouder dan 2e kerstdag. Het zoveelste bewijs dat de paasdagen in de regel beter zijn dan de kerst. Weliswaar staat de zon vele malen hoger aan de horizon dan met de kerst en voel je overdag de zonnestralen. Een mooi pakje poeder op een sneeuwdek dat zich de hele winter heeft kunnen opbouwen vind ik heel wat mooier dan overhitte sneeuwkanonen die koortsachtig hun best doen om een winterillusie te verkopen. Wat mooie beelden van deze paasmaandag.

Davos

Davos

Engelberg

Kleinwalsertal

Gargellen

Stubai

Sölden

Een winters weekje met veel sneeuw voor de Noordalpen

Tot en met woensdag blijft het sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. Een koufront drukt vandaag nog een bak instabiele lucht tegen de noordkant aan waarna met een naar noordoost draaiende stroming de stuwing tot en met woensdag (en in het oosten van de Alpen zelfs donderdag) gegarandeerd is.

Koufront

Weliswaar rukt een hogedrukgebied op vanuit het westen, maar deze is toch niet krachtig genoeg om de koude en instabiele lucht weg te drukken. Ten oosten van Engelberg bliift het daardoor de komende 48-72 uur nog sneeuwen. Tot en met woensdag is de lucht instabiel en sneeuwt het van tijd tot tijd intens aan de noordkant van de Alpen. Weliswaar is er tussendoor ook ruimte voor de zon, maar de winter regeert. Check onze sneeuwkaarten voor alle details. Pas vanaf donderdag neemt hogedruk het roer over en wordt het overal zonnig in de Alpen.

De vraag is hoe lang dit gaat duren. Volgens de laatste berekeningen loopt een nieuwe storm zich warm om vanaf het weekend van 22 april opnieuw voor een winterinval in de Alpen te gaan zorgen. Mocht die slagen dan is het niet alleen de komende week winter, maar start ook voor velen in Nederland de meivakantie met verse sneeuw in de Alpen. Ik ben dan ook serieus aan het overwegen wat te doen. Poeder in de Alpen of golfsurfen in het zuiden. Wel, de poeder lonkt en poederalert#17 dringt zich op aan de kaarten.

Komend weekend een nieuwe storm?

West en zuidalpen koel, maar vooral ook droog

De koele noordelijke stroming weet ook zijn weg te vinden naar het westen en zuiden van de Alpen, maar met uitzondering van de Franse Noordalpen blijft het daar vooral droog. Het is er weliswaar koeler geworden, maar van sneeuw van betekenis is geen sprake. Nu niet, maar ook de rest van de week niet. Weliswaar dringen wolken van tijd tot tijd door naar het westen en zuiden, maar significante neerslag gaat het niet opleveren.

Tips voor de komende dagen

De gebieden in Oostenrijk en Zwitserland met voldoende speelruimte boven de 2000 meter zijn nog steeds de way to go. Let daarbij wel op dat je de gebieden in Zwitserland kiest ten oosten van het Jungfrau massief. Of beter...alles vanaf Engelberg en oostelijker is een safe bet. Denk aan gebieden als Engelberg, Davos-Klosters, de Arlberg, Sölden, Pitztaler, Stubaier en Kaunertaler glestjers, Kaprun en Sportgastein.

Omdat de winter nog een keer van zich laat horen willen je voor de laatste keer deze winter in staat stellen om met korting aan je safety skills te werken. Schaf je nu een van de modules van de wePowder Academy aan dan krijg je met de code PPA2017 maar liefst 35% korting op de aanschafprijs. Hier kun je direct starten en het bijbehorende boek komt dan in de loop van de week naar je toe!

Stay stoked. Morris

Dit weerbericht wordt gesponsord door Bergzeit

Reacties

lennart75
Expert
evr66
Beginner
evan
Gevorderd
Pistenbulcky
Gevorderd
TijmenDal
Gevorderd
Pistenbulcky
Gevorderd
Dutchess
Gevorderd
evan
Gevorderd
Steef
Gevorderd
didi
Gevorderd
Cheizz
Beginner
Flant
Beginner
Flant
Beginner
evr66
Beginner
Pistenbulcky
Gevorderd
Yves
Gevorderd
svendebakker
Expert
twintipmafia
Gevorderd
twintipmafia
Gevorderd
evr66
Beginner
evr66
Beginner
mrk
Toerist
martijnuiterwijk
Beginner
SneeuwHaas
Gevorderd
EmileHendrix
Gevorderd
Willem2k
Gevorderd
Pistenbulcky
Gevorderd
ardt
Gevorderd
KrisL
Beginner
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Chamonix
  44 cm
 • 2
  Courmayeur
  31 cm
 • 3
  Alpe d'Huez - Grandes Rousses
  26 cm
 • 4
  Gstaad
  26 cm
 • 5
  Les Diablerets & Villars
  26 cm
 • 6
  Paradiski
  24 cm
 • 7
  Espace Killy
  23 cm
 • 8
  Les Deux Alpes
  22 cm
 • 9
  Les Trois Vallées
  22 cm
» meer bestemmingen