Hittegolf leidt tot sluiting zomerskigebied Stelvio

meteomorris

Vandaag werd bekend dat het zomerskigebied van de Stelvio voor onbekende tijd de liften sluit. Een unieke en onvermijdelijke gebeurtenis. Alle sneeuw is verdwenen en de risico's zijn te groot om het skigebied open te houden. Een hittegolf die al twee weken aanhoudt in combinatie met weinig sneeuwval de afgelopen drie jaar zijn de oorzaken achter deze sluiting.

Stelvio zomerskigebied gesloten Op de top van de Stelvio Pass bevindt zich zomers de toegang tot het zomerskigebied. Op een hoogte tussen 2700 en 3400 meter wordt in de regel van eind mei tot begin november geskied. Het Stelvio skigebied is daarmee een uniek skigebied in Europa omdat het open is in de zomer en gesloten in de winter. Deze zomer is dat dus anders. Al twee weken lang wordt met een krachtige zuidwestelijke stroming zeer warme lucht vanuit Afrika richting Italië gestransporteerd en wordt regelmatig de veertig graden gehaald. Dat zoiets consequenties heeft op grote hoogte is niet zo gek. Ook de lucht in de hogere luchtlagen is afkomstig uit Afrika en warmer dan normaal. Zo is de luchttemperatuur aan de voet van de gletsjer s' ochtends vroeg al plus twaalf. De witte deken van sneeuw is verdwenen en wat resteert is een mix van blauw, zwart en grijs ijs.

Het wegsmelten van de witte deken doet het smeltproces versnellen. Normaal reflecteert de witte sneeuw het zonlicht, maar nu is dat dus niet het geval waardoor het smelten nog eens een stapje sneller gaat. Het is wachten op de inval van koudere luchtlagen en een aantal flinke dumps met nieuwe sneeuw alvorens het Stelvio zomerskigebied weer open kan.

Dit weerbericht wordt gesponsord door Bergzeit

Reacties

kanski
Elite
EmileHendrix
Gevorderd
Rene
Beginner
meteomorris
Toerist
kanski
Elite
koen_djfistel
Gevorderd
EmileHendrix
Gevorderd
lepper
Toerist
Arjen
Gevorderd
Marijnt
Beginner
lean3000
Beginner
powderfranky
Gevorderd
Roene
Gevorderd
GPO
Beginner
Patrick1973
Beginner
meteomorris
Toerist
Mattje
Beginner
Dutchess
Gevorderd
meteomorris
Toerist
Patrick1973
Beginner
meteomorris
Toerist
Jeffrydejong
Dutchess
Gevorderd
Je hebt een account nodig om te kunnen reageren in dit topic. Login of registreer.
Advertentie

Sneeuwval komende 6 dagen

 • 1
  Chamonix
  44 cm
 • 2
  Courmayeur
  31 cm
 • 3
  Alpe d'Huez - Grandes Rousses
  26 cm
 • 4
  Gstaad
  26 cm
 • 5
  Les Diablerets & Villars
  26 cm
 • 6
  Paradiski
  24 cm
 • 7
  Espace Killy
  23 cm
 • 8
  Les Deux Alpes
  22 cm
 • 9
  Les Trois Vallées
  22 cm
» meer bestemmingen