PowderQuest
Download gratis
Freeride Paspoort
Heb jij hem al?
Nederlands
English

Veel lawines in de Franse Alpen

door Arjen op 18 december 2014

Degenen die de Safety Academy hebben gevolgd weten dat er over het algemeen meer lawines ontstaan in sneeuwarme, dan in sneeuwrijke winters. Simpelweg omdat de kans groter is dat je sneller een zwakke laag in het sneeuwdek raakt. Ondanks het feit dat er momenteel in de Franse Alpen nog weinig sneeuw ligt, worden er al aardig wat lawines gerapporteerd op Data Avalanche.

Naar de sneeuw: midweek of weekend?

Liftlines, Locals en Laagseizoen...

door ThijsKennis op 18 december 2014

First chair, altijd fijn

Het winterseizoen is weer begonnen. Hoewel de Europese koning winter dat zelf nog niet helemaal door heeft, draaien er in de hoger gelegen gebieden ondertussen wel al behoorlijk wat liften. De eerste twee weken skiën in het voorseizoen zitten er voor mij weer op en ondanks het gebrek aan echte sneeuw is het toch lekker skiën.

Gear

Review: The North Face Free Thinker set

door dr.Gear op 17 december 2014

Dr. Gear houdt van goed koude dagen. Dagen waarop je kaken hard moeten werken om überhaupt nog in beweging te komen. Dagen waarop het zó koud is, dat je na vier afdalingen niet meer kunt voelen hoeveel tenen je nou ook alweer hebt. Maar Dr. Gear houdt ook van de early season poederdagen, waarop het eigenlijk nog nét wat te warm is en de poeder vooral de eerste dag na de dump goed is, maar daarna snel zwaarder wordt. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de warme lentedagen… Daarom is Dr. Gear fan van GoreTex jassen zonder voering, zodat je precies zelf kunt bepalen hoe warm het setje kleding voor de dag is. En daarom was dr. Gear extra blij, dat hij de Free Thinker set van The North Face mocht gaan testen, wat die voldoet op papier namelijk helemaal aan die specificatie.

De afgelopen twee weken heeft Dr. Gear de Free Thinker jas en de bib broek flink aan de elementen blootgesteld. Laat het nou net twee weken zijn geweest, waarin de temperaturen schommelden van +5 tot -15. Een goede simulatie voor het hele seizoen dus, en daaruit kwam tot dr. Gear's eigen verbazing een iets wat onverwachte conclusie uit voort.

Powder alert Alpen

PA#3: Op naar het noorden

Pas na de kerst winters in de Alpen

door meteomorris op 17 december 2014

Hovden, Noorwegen ((C) Rider: Vinnie, Photo: Guy.) 

Dit is een heel bijzondere forecast, want door sneeuwgebrek in de Alpen en de verwachte drukte tijdens de eerste kerstweek (20-27 december) in de Alpen geen concrete tips voor de Alpen, maar het advies om richting Noorwegen te gaan. Het verhaal over de toestand in de Alpen mag bekend heten en zo niet, lees het hier nog even terug. In het kort: in de Alpen ligt onder de 2200 meter geen sneeuw van betekenis. Voor goede sneeuw moet je richting Alpenhoofdkam en ten zuiden daarvan en vanwege de perspectieven zal het daar komende week erg druk zijn.

Groener freeriden met 3456 feet

Ride Greener

door Niels op 17 december 2014

Sten Smola doet eigenlijk al 15 jaar precies wat wij doen, door de Alpen reizen en poeder zoeken. Alleen hij doet het op een bewuste manier, zo klimaat neutraal mogelijk, voornamelijk met het openbaar vervoer. Met 'Ride Greener' heeft hij een Zwitserse vereniging voor klimaat neutraal snowboarden opgericht. Ze maakten een korte film over afgelopen seizoen. Dat leverde een sterke boodschap en mooie beelden op! 

War Story

door Arjen op 16 december 2014

De nieuwe Freeski TV van Salomon is er weer eentje om je vingers bij af te likken. Kaj Zackrisson en Mike Douglas zijn op pad in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo in het hart van de Italiaanse Dolomieten. 

wePowder Season Kickoff 14-15

Obergurgl for president!

door RP op 16 december 2014

Aimee en ik zagen 12 december in eerste instantie met veel vertrouwen tegemoet: ‘men' voorspelde de ene ‘opfrisser' c.q. ‘minidump'  na de andere: dat moest wel goed gaan komen! Naarmate de datum naderde verdwenen alle voorspellingen letterlijk als sneeuw voor de zon en zagen we de Kickoff met angst en beven tegemoet….zouden we zo met ruim 45 man op een ijzige Gipfel staan te klooien?

Powder alert Scandinavië

Poederalert Noorwegen

Go, go, gooooo!!!

door meteomorris op 15 december 2014

Wat doe je als de sneeuw uitblijft in de Alpen? Als je weet dat de komende 2 weken honderduizenden wintersporters naar de Alpen trekken? Dat je op dit moment slechts boven de 2200 meter kunt freeriden in de Alpen? En dan enkel nog in de Alpenhoofdkam of ten zuiden daarvan? Als de webcams dergelijke plaatjes laten zien? En dat het begrip sneeuwgarantie een holle frase in het marktingverhaal van je reisaanbieder blijkt te zijn? Wat dan....

Saalbach Hinterglemm 15 december

Safety Academy: Hoe steil is deze helling echt?

Deel IIb Sankt Moritz

door meteomorris op 15 december 2014

Wat denk je?

Gisteren stelde ik je de vraag: Hoe steil is bovenstaande helling in Sankt Moritz? Toen vroeg ik je de steilheid van deze helling op het blote oog te schatten. De steilheid van een helling is cruciaal  als je off-piste gaat. Want te steil voor het die dag geldende lawinegevaar betekent dat je jezelf in de problemen kunt brengen. Een geoefend freerider zorgt ervoor dat hij de te steile en daardoor gevaarlijke hellingen er thuis al uitgefilterd heeft. Maar hoe doe je dat?

Powder alert Alpen

Weer vers voor het hooggebergte

door meteomorris op 15 december 2014

Zuidstau zichtbaar vanuit Obergurgl

Afgelopen weekend stak er een stevige zuidstau op en begon het aan de zuidkant van de Alpen licht te sneeuwen. Op dit moment sneeuw het licht tussen de Monte Rosa in het westen en Karinthie in het oosten. In de loop van de dag breidt de sneeuwval zich uit tot de zuidelijke Piemonte waarbij de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1600 meter ligt. Tot en met dinsdag houdt de sneeuwval vanuit het zuiden aan, waarbij er 2-10, lokaal 20 centimeter vers wordt verwacht. 

Insider tips

Deel je geheimtips met de community Lees meer...

Powder Alert

Ontvang een e-mail van Meteo Morris als er Powder Alert is voor jouw favoriete regio.