PowderQuest
Download gratis
Freeride Paspoort
Heb jij hem al?
Nederlands
English
Powder alert 

Sneeuw voor het hooggebergte

door meteomorris op 16 april 2015

Sneeuw voor het hooggebergte 

Na een zomerse week in de Alpen stroomt er vanaf vrijdag eindelijk weer wat frissere lucht de Alpen in. Maar die inval gaat uiterst moeizaam. Nu, op het moment van schrijven is het nog zomers in de Alpen en de echt koude lucht ligt nog zeker 1000 kilometer ten noorden van de Alpen. Een tergend traag koufront weet pas in de nacht van vrijdag op zaterdag de Alpen te bereiken waarna de temperatuur langzaam zakt. Daarvoor regent het 24 uur lang tot op grote hoogte.

Exotisch skiën in Georgië

door Arjen op 10 april 2015

Tekst: Yannick de Bièvre Het permanent bewoonde hoogste dorp van Europa doemde eindelijk voor ons op. Na 24 uur non-stop reizen arriveerden we met ons vieren in Ushguli. De laatste drie uur brachten we al hotsend en knotsend door in een 4x4. Het zicht op Shkara, de hoogste berg van Georgië, maakte veel goed.

Onze eerste kennismaking met de Georgische keuken

Forecast

Warm in de Alpen.. En in Lofoten?

door meteomorris op 10 april 2015

Als bovenstaand was het begin deze week.

Help jij Allard de zomer door?

Plastic in my water

door meteomorris op 10 april 2015

Allard Faas, skivriend, filmer, cineast en vooral ook inspirerend. Grote kans dat jij hem ook (indirect) kent, want hij loopt al een tijdje mee in de scene. We hebben regelmatig samen in de sneeuw gestaan en in al die jaren heeft hij al heel wat interessante projecten afgerond. 

Forecast

Vooral erg veel warmer

Tijd om te gaan touren?

door meteomorris op 9 april 2015

Tijd om te touren

Het pipapaaspoederweekend zit er op en traditiegetrouw sluiten dan heel veel gebieden hun liften. Wat niet wil zeggen dat het seizoen er op zit. Op veel plekken in de Alpen ligt er op 2000 metere hoogte gemiddeld nog een sneeuwdek dat tussen de 1 en 2,5 meter dik is. En dat sneeuwdek is niet van de ene op de andere dag verdwenen. 

Maar met minder gebieden die open zijn, een zon die steeds hoger aan de hemel staat en het gegeven dat de tijd van oneindiglange treeruns nu wel zo'n beetje voorbij is, wordt het scoren van kakelverse poeder steeds meer een hachelijk zaak voor de niet flexibele poederrijder die last-minute voor zeg 24-48 uur naar de Alpen gaat voor zijn poedershot. Het worden nu de weken van het touren en het hooggebergte. De steile couloirs beginnen in conditie te geraken, woorden als Tagesgang worden gemeengoed en smeren, smeren tegen zonnebrand noodzakelijk. Poeder wordt voor laatbloeiers, voor diegene die nog vakantiedagen heeft, bereid is er regelmatig een stukje voor te lopen en nog genoeg credits heeft (thuis, op het werk en ook niet geheel onbelangrijk op de bank).

PA20: Zillertal

Touristtrap of stiekem toch best lekker?

door Vinnie op 9 april 2015

Het Zillertal, niet echt een regio die normaal "top of mind" is als ik door m'n gebieden lijstje blader op Bergfex of de Powrank check.

1 april: wat een grap!

poeder in je bil

door Tim1 op 7 april 2015

Poederrr

De laatste weken was het zomers hier in Tirol, met lede ogen moesten we aanzien hoe er gigantisch diepe poeder geskied werd in de Piemonte. De hoop op goede treeruns hadden we al opgegeven want de basis ging hard achteruit. Tot de verlossende woorden van Morris kwamen: "Het heeft er alle schijn van dat midden volgende week het aan gaat zijn in de noordalpen."

Treeruns!
En aan is het, zo zit je nog te zonnen, zo rijd je de mooiste treeruns van het seizoen. En dan te bedenken dat dit pas het begin was van een een hele mooie week! Enjoy!

Powder alert Alpen

#PA21: where to go?

De winter is terug

door meteomorris op 2 april 2015

Bregenzerwald (via de reports)

De winter is terug en hoe. De echte orkaanwinden zijn gaan liggen, maar nog steeds staat er een stevige wind in het hooggebergte. Tussen woensdag en vandaag heeft het stevig gesneeuwd en tot morgenvroeg blijft het intens sneeuwen in het oosten van Zwitserland en de gebieden in Oostenrijk en Bayern. Ik houd mijn hart dan ook vast voor vrijdag. De vrijdag komt de zon er namelijk door en zal de wind een minder grote spelbreker worden. Laat je niet verleiden het hooggebergte in te duiken. Sinds maandag heeft het er continue gewaaid en er zijn massale hoeveelheden triebschnee ontstaan die in sommige gevallen op een basis van cohesieloze sneeuw liggen. Voor de leek niet te zien en zelfs voor experts niet te zien. Complete hellingen liggen vol met boobie traps die liggen te wachten op de eerste lawine dummies. Wat citaten uit de lawineberichten:

PA#6 Flash Back

door Arjen op 1 april 2015

Chapter #1 “Dream”
Tekst en video: Bodo. Als je weet dat je maar 1 keer gaat rijden in een seizoen dan ga je voor niets minder dan ‘EPIC'. Maar hoe bepaal je dat? Het is als een puberdroom: bang om te vroeg te ‘pieken' en tevens een  bejaarde ‘s nachtmerrie: angst dat je in de nadagen met lege handen terugkijkt naar de kansen die je hebt laten lopen omdat ‘er misschien nog beter komt'.  Ondertussen sluit het window langzaam.

Reizen is niet meer

Over ingrediënten voor avontuur

door EmileHendrix op 1 april 2015

Al heel lang zie ik 'reizen' veranderen. Waar een half uurtje met de auto een serieuze onderneming was voor Emile op de basisschool en een dag in de auto op weg naar wintersport met mijn ouders een reis naar het einde van de wereld kon zijn, zie ik 'reizen' nu met een andere blik. Ik stuur zelf in het donker over de Autobahn terug richting Noordzee of draai zelf, terwijl het begint te sneeuwen, haarspeldbochten in op weg naar boven.

Insider tips

Deel je geheimtips met de community Lees meer...

Powder Alert

Ontvang een e-mail van Meteo Morris als er Powder Alert is voor jouw favoriete regio.