PowderQuest
Download gratis
Freeride Paspoort
Heb jij hem al?
Nederlands
English
Gear

Nieuwe lawine airbag: de Jetforce

door dr.Gear op 22 oktober 2014

De afgelopen jaren is het hard gegaan met de ontwikkelingen in freerideland. Toen Dr. Gear in de jaren '90 poeder reed kwam hij nauwelijks andere skiërs en boarders tegen in de backcountry. Tegenwoordig lijkt het erop dat er meer mensen buiten de piste aan het rommelen zijn dan erop. En iedereen draagt een airbag. Dr. Gear hoopt niet dat dat betekent dat men niet meer wil investeren in kennis, want uiteindelijk start daar alles mee. Maar goed, een prima ontwikkeling die plofzakken, want ze hebben hun waarde inmiddels wel bewezen. Dit seizoen is er een nieuwe airbag die z'n intrede doet.

Powder alert Alpen

LIVE: volg het gletsjeralert

Continue updates gedurende de dag

door meteomorris op 22 oktober 2014

Vanwege het stormgeweld in de Alpen volgen we in dit artikel het weernieuws op de voet. Er zullen hieronder continue updates volgen totdat de storm is gaan liggen. Jullie hulp is daarbij van harte welkom. Post jullie bevindingen, links, powdersprays, opzienbarende artikelen, sneeuwmeldingen etc als comment onder dit artikel of in dit forumtopic. Zo krijgen we een aardig beeld van de dump en helpen we diegene die onderweg is naar de Alpen om in de chaos een lift te vinden die open is/gaat en de eerste powderspray van het seizoen te trekken. Dank!

CMH Dreamland....

door meteomorris op 21 oktober 2014

Het wordt bijna traditie. Ieder jaar weer gaan we naar Revelstoke om daar met een club wePowderaars poeder te rijden. Ook dit jaar weer. Eind januari vliegen we die kant op om ons onder te dompelen in de poeder. Regelmatig krijg ik dan de vraag of ik kan beschrijven hoe dat is.... Euh wel... pillows, boem boem, dikke poeder.... dik, veel sneeuw, eindeloos, niet voor te stellen...gelukzalig.... en nog meer gestotter en gestamel. De boys van Freeski TV gingen ook die kant op. Bovenstaand hun woorden.

Wordt snowsurfen de nieuwe trend?

Oude stoke, nieuw verpakt

door meteomorris op 21 oktober 2014

(Foto: Lodewijk Duijvestein) 

Sinds 2 jaar rijd ik nu regelmatig op een zogenaamde snowsurfer. Na jaren op een enorme swallowtail te hebben gereden en tussendoor regelmatig een big mountain board onder mijn voeten te hebben gehad maakte ik 2 winters terug de overstap naar een gigakorte wingswallow van Moss. Slechts 149 cm lang was ik erorm skeptisch, maar het waren de lyrische woorden van dr. Gear die me ervan overtuigden om het eens een middagje te proberen. Dat middagje werden 2 winters en inmiddels wil ik niets anders meer. 

Powder alert Alpen

Gletsjeralert: Where to go?

Het aftellen is begonnen

door meteomorris op 21 oktober 2014

Wax on! Het gaat onstuimig worden, stormachtige winden, een temperatuurdrop van 15-20 graden, veel sneeuw en 3 dagen afzien. Maar daarna volgt de beloning. De eerste poederbochten van winter '14-'15. Nee, het zal niet episch worden en ja er gelden waarschuwingen. Nog maar eens uit mijn eerdere berichten'Allereerst maar even alle waarschuwingen. Dit is pas de eerste dump voor de noordalpen, er ligt geen base en zelfs de gletsjers liggen er regelmatig karig bij. Daarnaast wordt het ook nog eens een rap passerend front, met veel wind en een snel oprukkend hoog.' Het wordt een alert voor diehards, voor de usual suspects en voor diegene die genoeg geld op hun rekening hebben om ook na dit eerste alert nog munten te hebben voor een lange winter. En dergelijke stoke beloon ik graag.

En dus was mijn conclusie: 'Mocht je gaan, doe het dan safe en blijf op de pistes. Daarbuiten liggen nog de gletsjerspleten bloot. Maar diegene die mij mijn ogen weet uit te steken met een dikke poederspray krijgt van mij een heuse wepowder beanie toegestuurd.' Dus kom maar door met die foto's! Of het nu de powderquest app is of hier op het forum. Zet Arjen aan het werk om die mutsen jullie kant op te sturen!

Afterglow: de film

door Arjen op 21 oktober 2014

Afterglow is op vrijdag 7 november in volle glorie te zien op het Freeride Film Festival in Tuschinski, Amsterdam. De film is al uit en je kan deze nu alvast op wePowder bekijken. Persoonlijk kan ik niet wachten om deze film op het grote scherm te zien! Maar er is meer, want in samenwerking met Philips mogen we je op het FFF ook een stukje van de 'making-of' laten zien en ook dit is heel bijzonder om te zien. Het laat je deze film alleen maar meer waarderen!

Advertorial

Win drie dagen gidsen door Daniel Tomaschek!

door Arjen op 20 oktober 2014

Op pad gaan met een gids is natuurlijk een van de manieren om het risico buiten de piste minimaliseren en ook nog eens je dag (en de poeder die je rijdt) te optimaliseren. Om je te helpen met het vinden van een gids hebben we op wePowder zo'n handige gidsenpagina opgezet, met een overzicht van alle Nederlandstalige berg-, ski- en snowboardgidsen. Zij zijn (net zoals hun buitenlandse collega gidsen natuurlijk) bevoegd om je te begeleiden buiten de piste.

Powder alert Alpen

Gletsjeralert: sneeuw en WIND

Maar wel winters!

door meteomorris op 20 oktober 2014

Nog even de eerste alinea van het bericht van gister erbij gepakt. 'Allereerst maar even alle waarschuwingen. Dit is pas de eerste dump voor de noordalpen, er ligt geen base en zelfs de gletsjers liggen er regelmatig karig bij. Daarnaast wordt het ook nog eens een rap passerend front, met veel wind en een snel oprukkend hoog.' En het gaat waaien. Klik maar eens op deze link voor een animatie van de wind. (earthschool is en blijft een mooi project van wat er met data mogelijk is).  Of kijk anders maar eens naar dit plaatje.

Windkracht 11 en meer!

76 doden door lawines in de Alpen

Winter '13-'14 verliep heel erg raar

door meteomorris op 20 oktober 2014

Voorbij dit bord ben je zelf verantwoordelijk

Na de VS en Canada staan we vandaag stil bij de Alpen. Maar eerst nog een korte samenvatting van datgene wat er in de VS en Canada gebeurde afgelopen winter. Noord Amerika had te maken met een lastige winter. De opbouw van het sneeuwdek was zeer complex en zelfs voor experts soms griezelig gevaarlijk. In de VS zagen we afgelopen winter niet minder dan 35 doden als gevolg van lawines. En of het nu aan de complexiteit van de sneeuw ligt of niet, feit is dat sinds 1990 het aantal doden in de VS als gevolg van lawines een stijgende lijn vertoont. Een treurige balans. We stonden ook stil bij Canada. Daar vielen afgelopen winter 16 doden als gevolg van lawines. Toch drie slachtoffers meer dan het langjaarlijkse gemiddelde, waarbij het opvallend is dat het langjaarlijkse gemiddelde redelijk stabiel blijft. 

Eerste Hulp aan Lawineslachtoffer

kameradenredding is key

door MennoBoermans op 20 oktober 2014

Vooruitlopend op mijn lezing over de bergredding op het Freeride Film Festival op 7 november in Tuschinski en mijn Masterclass van 14 november hier alvast in het kort de belangrijkste punten over Eerste Hulp aan Lawineslachtoffers.

Insider tips

Deel je geheimtips met de community Lees meer...

Powder Alert

Ontvang een e-mail van Meteo Morris als er Powder Alert is voor jouw favoriete regio.